Novosti

U MOJOJ GLAVI 2 PREMAŠIO REKORD I U KRATKOM ROKU OSTVARIO ZARADU VEĆU OD MILIJARDU DOLARA

Crtani film koji je u kratkom roku, za samo 19 dana prikazivanja premašio zaradu od milijardu dolara na svetskim blagajnama uspostavlja nove rekorde


ZAŠTO JE KORISNO POGLEDATI U MOJOJ GLAVI 2 PITALI SMO PSIHOLOŠKINJU SMILJANU GRUJIĆ
 
 
Animacija "U mojoj glavi 2" za devetnaest dana prikazivanja zaradila je više od milijardu dolara na svetskim blagajnama, što ga čini prvim crtanim filmom koji je u kratkom roku dostigao pomenuti rekord. Svetski mediji napominju da je čuvenoj Diznijevoj animacija Zaleđeno kraljevstvo, za takav uspeh, bilo potrebno 25 dana.
I u domaćim bioskopima posećenost ne zaostaje, a gledanost najnojnovije Dizni i Pixar animacije bliži se brojki od 80.000 posetilaca.


Da je reč o izrazito popularnom ostavrenju govori i činjenica da je na njegovom kreiranju radio veoma stručan tim sastavljen od svetskih eksperata u psihologiji, koji su  temejno postavili priču o, sad već poznatoj junakinji Rajli. U novom nastavku animacije tinejdžerka, uz prisutnost i delovanje različitih emocija unutar sebe stasava i raste u zreliju devojčicu.
 
Na novom nastavku radili su i Dake Keltner, profesor Berkli univerziteta, kao i Lisa Damur klinički psiholog, posebno stručna za adolescente. Oni su učestvovali prilikom oblikovanja novih emocija u priči, a to su Anksioznost, Smor, Stid i Zavist.
Za mediji "Vox" kažu da je Pixar studio dobro uradio posao, shvatajući nauku ozbiljno.
 
"Mnogo smo razgovarali sa timom Pixar studija o perfekcionizmu. Perfekcionizam kod adolescentkinja, a narčito kada je o kontroli anksioznosti reč, veoma je realno i izazovno pitanje," rekla je Damurova.
 
A zašto je korisno pogledati pomenuti animirani film u bioskopima, pitali smo i naše stručno lice, psihološkinju i psihoteraputkinja Smiljanu Grujić.
"Da bi obrazovanje bilo delotvornije umnogome može da pomogne film, samim tim što su današnje  generacije one koje rastu uz ekrane i slika im je bliža od reči. Naročito je dobro kada postoje teme o kojima deci u tinejdž periodu nije lako pričati ni sa roditeljima, ni sa vršnjacima. To je tama osećanja o kojima uglavnom ili puno toga ne znamo, ili nas je strah da delimo svoja unutrašnja stanja sa drugima. E upravo film U mojoj glavi 2, koji beleži veliku posećenost je pokazatelj koliko su nam potrebni sadržaji koji će biti edukativni za decu, ali i za njihove odrasle, naročito  kada deca prolaze kroz period u kome ni oni ni njihovi roditelji nemaju odgovore."


Ona je dodala i to da su dogodovštine likova koji su deo filma one koje većina dece ima u tom uzrastu i time se deca lako identifikuju sa likovima filma, a junakinja Rajli je puna izazova, različitih osećanja, misli koje je sprečavaju da ostvaruje ono što želi.


"Svako dete u tom uzrastu može biti Rajli i to je ono što je najveća vrednost filma," zaključila je ona.


Podsetimo, animacija "U mojoj glavi 2" nalazi se već pune dve nedelje na bioskopskom repertoaru, a u sinhronizaciji filma učestvovali su naši glumci, muzičari i javne ličnosti, među kojima Nebojša Milovanović, Hristina Popović, Jelena Đoković, Iva Lorens, Jelena Gavrilović, Marko Kon, Srđan Moby, Milena Predić i drugi.