Novosti

ROMANTIČNA DRAMA “JEDNO LEPO JUTRO” S LEOM SEJDU U GLAVNOJ ULOZI NA REPERTOARU DOMAĆIH BIOSKOPA

Priznata rediteljka Mia Hansen-Lov donosi na veliko platno dirljivu priču o porodici, o gubitku i o ljubavi, a veliki svetski mediji pozitivno ocenjuju film - Španski El Pais ukazuje kako je moguće snimiti vedar film o tamnoj priči

 
Romantična drama “Jedno lepo jutro” (One Fine Morning) rediteljke Mije Hansen-Lov stiže u domaće bioskope u četvrtak, 29. juna.
Film je nagrađen na 75. Filmskom festival u Kanu posebnom Director’s Fortnight nagradom, a glavna uloga u filmu poverena je popularnoj Lei Sejdu (Lea Seydoux) koja iza sebe, u poslednjih deset godina ima niz vrlo uspešnih filmova među kojima i ostvarenje “Plavo je najtoplija boja”, ali i film o Džejmsu Bondu “Nije vreme za umiranje”.
Premijerno kod nas film je prikazan na ovogodišnjem FEST-u.
 
Romantična drama “Jedno lepo jutro” prati Sandru (Seydoux), mladu majku koja samostalno odgaja ćerku, dok istovremeno redovno posećuje bolesnog oca. Dok se ona i njena porodica žustro bore oko toga kako ocu osigurati potrebnu negu, Sandra se ponovo povezuje s Klementom (Melvil Poupaud), prijateljem kojeg dugo vremena nije videla. Premda se Klement nalazi u ljubavnoj vezi, njih dvoje se uskoro upuštaju u strastvenu aferu.
 
Rediteljka Hansen-Luv ujedno i scenaristkinja filma ističe da je reč donekle o autobiografskoj priči “Tokom zime 2019. i 2020. godine pisala sam scenario, a delimično sam bila inspirirana očevom bolešću dok je on još uvek bio živ. Kroz pisanje scenarija istovremeno sam pokušala da shvatim kroz šta sve prolazim i želela sam da istražim osećanja koja se nalaze na različitoj strani - osećaj tuge, ali i osećaj ponovnog rađanja i novog života.”
 
Film prikazuje emotivne odnose Klementa i Sandre koji dele zajedničku potrebu za ljubavlju: “Na ovaj ili onaj način, ljubav je ta koja spaja likove u ovom filmu” rekla je rediteljka, pojašnjavajući o kakvom strastvenom susretu je reč. "Dugotrajna veza u kojoj se nalazio Klement bliži se kraju, a druga - koja ga je iznenadila - tek započinje. No, njemu je teško prekinuti sa svim onime što ima i njegova veza sa Sandrom postaje strast, kojoj se on ne može odupreti." U ulozi Klementa u filmu pojavljuje se francuski glumac Melvil Popaud koga je publika Kanskog festivala imali prilike da gleda u filmu "Madam di Bari" tokom otvaranja prestižne filmske smotre.
 
Na popularnoj stranici Rotten Tomatoes, film je do danas prikupio više od 90% pozitivnih ocena filmske kritike temeljenih na više od sto dvadeset pozitivnih tekstova.
Španski El Pais piše da je napravljen vedar film sa teškom pričom, britanski Independent napominje da Lea Sejdu blista u filmu Mije Hansen Lov, dok The Washington Post ističe da je francuska glumica izvanredna u prikazivanju nežnog portreta žene koja pokušava da uskladi svoje potrebe i potrebe drugih. 

Mia Hansen-Lov (1981) je rođena u Parizu gde je studirala na Konzervatorijumu dramskih umetnosti. Karijeru je započela kao glumica, a kao rediteljka debitovala je dugometražnim igranim filmoma All Is Forgiven (2007). Za film Father of My Children (2009) osvojila je Specijalno priznanje žirija u kanskom programu “Izvestan pogled”. Za film Sve što dolazi (2016) nagrađena je Srebrnim medvedom u Berlinu za najbolju režiju.
  
U NASTAVKU POGLEDAJTE TREJLER FILMA "JEDNO LEPO JUTRO"